Zobna protetika

Nadomeščanje izgubljenega zoba ali izgubljenih zob je pomemben aspekt našega dela. Manjkajoč zob je kompleksna zobozdravstvena težava, ker prizadeva sosednje zobe kakor tudi antagoniste v nasprotni čeljustnici (zobje se začnejo premikati v prazen prostor). Osnovna funkcija žvečenja in priprave hrane v ustih za nadaljno prebavo je prizadeta, kar pogosto pripelje do slabše prebave in včasih tudi bolečin v želodcu ter drugih prebavnih težav. Tudi estetski videz posameznika je v večji ali manjši meri prizadet.

V sodobnem zobozdravstvu imamo na razpolago celo paleto rešitev za vse težave pacientov.

Zobno protetiko običajno delimo na snemno (pacient lahko zobni nadomestek jemlje ven iz ust) in fiksno (nadomeste ostane trajno v ustih). Obstaja še ena kombinacija, ko je en del fiksen, drugi del pa snemljiv.

Pomen zobne protetike je velik, ker omogoča uspešno rehabilitacijo pacienta z funkcionalnega stališča (priprava hrane za nadaljno prebavo) in estetskega vidika.

Izguba vsakega zoba je resno medicinsko stanje, ker je funkcija in s tem povezanih prebavnih težav, v večji ali manjši meri prizadeta.

V podjetju Asdental vam lahko ponudimo vse kar ponuja moderno zobozdravstvo, od klasičnih kermičnih prevlek do estetskih lusk (veneers).

Keramične prevleke so sestavljene iz kovinske osnove, ki je v celoti prekrita z keramiko. V podjetju Asdental ponujamo prevleke, katerih osnova (ogrodje) je narejeno iz Titana. Titan je najbolj biokompatibilna kovina (biokompatibilnost je primerljiva z zlatimi zlitinami) in je identična z titansko zlitino, ki se uporablja za izdelavo zobnih vsadkov (implantatov).

Po želji pacienta in posebej v sprednji regiji priporočamo uporabo nadomestkov iz cirkonijevega dioksida. Cirkonij dioksid je keramični material s katerim zamenjamo kovinsko osnovo (ogrodje) z keramiko. Prednost keramike nad kovino je v tem, da skozi keramiko proseva svetloba. Prosevanje (selektivno prepuščanje in zlom svetlobe) je lastnost, ki je značilna za naravne zobe. Čeprav sposoben zobni tehnik lahko naredi čudovite zobne nadomestke iz kovinsko-keramičnega sistema, prednost je vedno na strani brezkovinskih nadomestkov, ker je enostavno primerljivo z naravnim stanjem.

Cirkonijev dioksid (ali krajše cirkonij) je povzročil pravo revolucijo v zobozdravstvu, ker omogoča izdelavo tudi največjih konstrukcij, ki zajemajo celotno čeljust. To je bilo prej rezervirano le za kovinsko-keramične nadomestke.